Tetőkijárat

A kéményseprők tetőre kijutásához szükséges tetőkibúvó, ill. vészkijárati funkciót is ellátó ablak.

Magukon hordozza a VELUX minőségjegyeit – kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, a biztonsággal, esztétikummal és tartósságal kapcsolatos elvárásoknak is maximálisan megfelel a többi VELUX tetőtéri ablakhoz hasonlóan.

Előnyei:

 • Olyan lakott tetőterekbe ajánljuk, ahonnan a tetőre való kijutás más módon nem oldható meg.
 • Más – 118 cm hosszú tokkülméretű – ablakok mellé is beépíthető.
 • A szárny oldalra nyitható, tetszés szerint jobbra vagy balra.
 • Hatékony szellőzés az ablak zárt állapotában is a szellőzőnyílás segítségével.
 • Kiemelkedő hőszigetelő hatás a választható üvegezésnek és az ütközéssel záródó ablakszerkezetnek köszönhetően.
 • Házilag könnyen felszerelhető VELUX árnyékolók.

 

tetokijarat

 

GDL CABRIO? Tetőerkény

A luxus érzetét kelti az akadálytalanul beáramló fény, a „padlótól a mennyezetig” terjedő kilátás és utolérhetetlen hangulatot kölcsönöz a tetőtérnek a speciális műszaki megoldású és megjelenésű tetőerkély.

Csak nyissa ki a felső felnyíló ablakot, tolja az alsó ablakelemet függőleges helyzetbe és lépjen közelebb. Az alsó ablak mozgatásával egyidejűleg egy az ablakelemhez mindkét oldalon rögzített korlát nyílik le automatikusan, hogy az Ön személyes biztonságáról gondoskodjon.

Előnyei:

 • Az ablak tetőerkéllyé nyitható
 • A CABRIO? ablakot könnyen és gyorsan be lehet csukni, ha pl. elered az eső
 • Fénnyel tölti meg a szobát és páratlan térélményt teremt
 • Az alsó ablakelemet ragasztott biztonsági üveggel szállítjuk, mely véd a háztartási balesetekkel, sérülésekkel szemben
 • A felső ablakelem a GPL felnyíló ablak előnyeivel rendelkezik

 

tetoerkelygdl roof window

 

Passzív házakhoz

Az energiaszolgáltatóknak való kiszolgáltatottságunkat évről-évre a saját bőrünkön tapasztalhatjuk: időnként kevésnek bizonyul, általában véve pedig, egyre drágul a mindennapjaink kényelméhez és komfortjához szükséges energia. A környezeti terhelés miatt pedig előtérbe kerülnek az épületek fenntarthatóságát, „önellátását” célzó építési módok. Ez a trend vezetett a passzívházak, aktív-passzívházak és alacsony energiafelhasználású házak népszerűségéhez és elterjedéséhez.

A jelenség nyílászárók esetén az energiatakarékossági szempontok felerősödését eredményezte, mely többnyire a minél alacsonyabb U-érték követelményeként fogalmazódik meg.

A hatékony energiafelhasználás szempontjából a VELUX termékek kombinációi nemcsak igen jó hőszigetelő képességet tanúsítanak, hanem a napsugárzásból még a passzív energia kinyerésére is alkalmasak.

A német Passivhaus Institut (Passzívház Intézet) az egyes építőelemekre vonatkozóan ajánlásokkal segíti a tervezőket a 3 kötelezően előírt követelmény teljesítésében (valójában egyik követelmény sem rendelkezik kimondottan a nyílászárókról). Az ablakoknál 0,8 W/m2K-es Uw-értéket ajánlanak nemcsak energiatakarékossági szempontokból, hanem a beltéri komfort megteremtése érdekében is.

A passzívházak tervezési előírásai által kívánt alacsony hőveszteségű tetőtéri ablak beépítés a VELUX termékrendszerével rendkívül egyszerű.

A GPU SD0J1 jelű csomag az extra energiatakarékos üvegezésű GPU felnyíló-billenő poliuretán ablak mellett azt a speciális burkolókeretet és hőszigetelő keretet is tartalmazza, melyek a fokozott hőszigetelést segítik az ablak és a tető csatlakozásánál lehetséges kritikus pontokon. A teljes szerkezet U-értéke így 0,82 W/m2K-re csökkenthető.

A speciális ablak üvegezésének jellemzői:

Hőátbocsátási tényező:

Ug = 0,5 W/m2K

U = 0,82 W/m2K (EDJ 2000 burkolókerettel együtt)

A háromrétegű, kripton gáztöltésű hőszigetelő üvegezés segítségével az ablakon keresztül fellépő hőveszteség jelentősen csökkenthető.

Szerepe nem csak a hő benntartásában, hanem a passzív szoláris nyereség hasznosításában is tetten érhető. (Az ablak összenergia-átbocsátása g = 0,46.)    Az ablak üvege a belső oldalon biztonsági, 2x3 mm vastag ragasztott üveg a személyes és vagyoni biztonságért.    A középső és a külső üvegtábla edzett üvegből készül, így garantálja a külső mechanikai hatásokkal (pl. jégesővel) szembeni nagy ellenálló képességet.

 

Természetes fény ott, ahol korábban nem volt lehetséges

Sok házban és lakásban a fürdőszoba, a folyosó vagy a gardrób csak akkor jutnak természetes fényhez, ha az ajtajuk nyitva van. Általában a ház belsejében fekvő, zárt és sötét, másodlagos funkciót betöltő helyiségeknek az ideális megvilágítására kevesebb figyelmet fordítunk. A VELUX fénycsatornával napfényt lehet varázsolni ezekbe a terekbe gyorsan és egyszerűen – a jobb közérzet és a gazdaságosabb megvilágítás jegyében.

A fénycsatorna működése rendkívül egyszerű. A fény a tetőbe épített fix tetősíkablakon keresztül bejut a fénycsatornába, majd az ún. reflexiós (fényvisszaverő) bevonattal ellátott rugalmas vagy merev cső faláról visszaverődve a mennyezeten elhelyezett búrán keresztül áramlik szét a helyiségbe.

A fénycsatorna a manapság divatos, kishajlású tetővel épített családi házak elengedhetetlen kelléke. Minden olyan, a homlokzattal nem határos helyiségben alkalmazható, amely a tetővel közvetlenül nem érintkezik.

Előnyei:

 • A padláson át a ház bármely zárt terébe elvezeti a fényt
 • Minden helyiségbe, mely hagyományos ablakokkal nem megvilágítható
 • Kb. 6 m2 területű helyiség bevilágítására alkalmas
 • Több fényt biztosít, mint egy elektromos izzó
 • A napfény ingyen és korlátlan, csökken az áram számla
 • Napközben nincs szükség elektromos fényforrásra, így energia takarítható meg és kíméli környezetét
 • Növeli az ingatlan értékét, a helyiségek fénnyel telnek meg
 • Harmonikusan illeszkedik a tetőbe, mert megjelenése a tetőtéri ablakokéhoz hasonló
 • Egyszerűen és gyorsan beépíthető, burkolókerettel egybeépítve szállítjuk
 • Utólagos beépítése minimális kellemetlenséggel jár

 

fenyxcsatorna1504 01 STI M w2801279 01 PPE 130 130lovegrovefenycsatorna velux

 

 

Mit tehet a szobával egy felülvilágító ablak…

Míg a hagyományos, magastetős házaknál a kevésbé napos helyiségeket –konyhát, nappalit vagy hálószobát – felülvilágítóként elhelyezett tetőtéri ablakokkal könnyen bevilágíthatunk, addig a lapostetős lakásoknál erre nincs elehetőség. A VELUX azonban a lapostetős lakásokra is gondolt, ezért kifejlesztette a hőszigelelt felülvilágító kupolákat, kifejezetten lakóterekbe. Így a kevés fényben úszó helyiségek gyökeresen átalakíthatók, és életminőség szempontjából feljavíthatók. A felülvilágító kupolákon keresztül az áhított fény és friss levegő bejut a helyiségbe, ugyanakkor a nyílászárók az esztétikai kívánalmaknak is megfelelnek.

A VELUX felülvilágító kupolák ugyanolyan energiahatékonyak, mint a VELUX tetőtéri ablakok és kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Bármilyen fagyossá válik a levegő odakint, bent kényelmes melegben lehetünk.

Minimális hőveszteség

Mivel a VELUX felülvilágító kupolákat kifejezetten lakóterekbe terveztük, egy hőszigelető üvegréteget is elhelyeztünk a termékben, mégpedig ugyanolyat, mint amit a tetőtéri ablakokban is kínálunk. Ezért a hőszigetelő képessége is megegyezik azokkal.

Kiváló zajtompítás

A felülvilágító kupola formatervezésének köszönhetően, a külső zajhatásokat nagymértékben csökkenti. Az eső vagy jégeső kopogása nem zavarja meg az Ön álmát, és a zenehallgatás élvezetét sem.

Esztétikus fényszabályozás

A 3-féle színben elérhető harmonikaroló segítségével Ön bármikor kedve szerint szabályozhatja, tompíthatja a beérkező fényt.

 

felulvilagito280 CVP 105125 01 XXL