Passzív házakhoz

Passzív házakhoz

Az energiaszolgáltatóknak való kiszolgáltatottságunkat évről-évre a saját bőrünkön tapasztalhatjuk: időnként kevésnek bizonyul, általában véve pedig, egyre drágul a mindennapjaink kényelméhez és komfortjához szükséges energia. A környezeti terhelés miatt pedig előtérbe kerülnek az épületek fenntarthatóságát, „önellátását” célzó építési módok. Ez a trend vezetett a passzívházak, aktív-passzívházak és alacsony energiafelhasználású házak népszerűségéhez és elterjedéséhez.

A jelenség nyílászárók esetén az energiatakarékossági szempontok felerősödését eredményezte, mely többnyire a minél alacsonyabb U-érték követelményeként fogalmazódik meg.

A hatékony energiafelhasználás szempontjából a VELUX termékek kombinációi nemcsak igen jó hőszigetelő képességet tanúsítanak, hanem a napsugárzásból még a passzív energia kinyerésére is alkalmasak.

A német Passivhaus Institut (Passzívház Intézet) az egyes építőelemekre vonatkozóan ajánlásokkal segíti a tervezőket a 3 kötelezően előírt követelmény teljesítésében (valójában egyik követelmény sem rendelkezik kimondottan a nyílászárókról). Az ablakoknál 0,8 W/m2K-es Uw-értéket ajánlanak nemcsak energiatakarékossági szempontokból, hanem a beltéri komfort megteremtése érdekében is.

A passzívházak tervezési előírásai által kívánt alacsony hőveszteségű tetőtéri ablak beépítés a VELUX termékrendszerével rendkívül egyszerű.

A GPU SD0J1 jelű csomag az extra energiatakarékos üvegezésű GPU felnyíló-billenő poliuretán ablak mellett azt a speciális burkolókeretet és hőszigetelő keretet is tartalmazza, melyek a fokozott hőszigetelést segítik az ablak és a tető csatlakozásánál lehetséges kritikus pontokon. A teljes szerkezet U-értéke így 0,82 W/m2K-re csökkenthető.

A speciális ablak üvegezésének jellemzői:

Hőátbocsátási tényező:

Ug = 0,5 W/m2K

U = 0,82 W/m2K (EDJ 2000 burkolókerettel együtt)

A háromrétegű, kripton gáztöltésű hőszigetelő üvegezés segítségével az ablakon keresztül fellépő hőveszteség jelentősen csökkenthető.

Szerepe nem csak a hő benntartásában, hanem a passzív szoláris nyereség hasznosításában is tetten érhető. (Az ablak összenergia-átbocsátása g = 0,46.)    Az ablak üvege a belső oldalon biztonsági, 2x3 mm vastag ragasztott üveg a személyes és vagyoni biztonságért.    A középső és a külső üvegtábla edzett üvegből készül, így garantálja a külső mechanikai hatásokkal (pl. jégesővel) szembeni nagy ellenálló képességet.