spaletta betetesA betétes spaletta eltérő megjelenésével számos olyan épület külső homlokzatán alkalmazható, ahol a hagyományos deszka spaletta tradicionális küllemével nem illeszthető az épület hangulatába. A betétes spaletta szárnya egy keretből áll, amelyben a szárny méretének függvényében egy vagy több tömör, egy oldalán domború mintával ellátott borovi fenyő betét található.

 

 

 

A szárny szélességének és magasságának függvényében függőleges- és vízszintes osztásokkal készítjük el azt. Ennek oka, hogy elkerüljük a fa, nedvesség hatására bekövetkező esetleges méretváltozását, ezért egy betét szélessége nem lehet nagyobb 50cm-nél, magassága pedig nem lehet több 150cm-nél. Ebből adódóan pl. egy 90cm széles ajtószárnyban minimum 4 darab betét található: 2 egymás mellett és 2 egymás alatt.

A betétes spaletta tömör kiviteléből adódóan nagyon hatékonyan állja útját a perzselő napsugaraknak nyáron és védi az otthon melegét télen. A szárnyba többféle kivágott minta készíthető, ezzel engedve utat egy kis napfénynek, ami így egyedi hangulatot varázsol a helység falára.

 

spaletta deszkaA hagyományos deszka spaletta szárnyak függőleges helyzetű deszkák sorából állnak, a belső oldalukon “Z” alakú hevederrel, mely a stabilitást és tradicionális megjelenést szolgálja. A szárny külső és belső oldalán is vasalatok találhatók: kívül a pántok láthatók, melyek kovácsolt eljárással készülnek, felületük galvanizálást követően fekete színű porfestést kap, hogy élettartamuk során ne oxidálódjanak. A szárnyak belső oldalán szintén fekete színű forgatható rúdzár található, mellyel a spaletta nyitható és zárható.

 

 

 

A hagyományos deszka spaletta szárnyakat alkotó deszkák szélessége változó, hiszen minden egyes szárnyat egyedileg gyártunk úgy, hogy a szárnyon belül megegyező szélességű deszkákat használunk. Ez általában 70mm és 90mm közötti érték, a deszkák vastagsága pedig 20mm. A típus tömörségéből adódóan nyári időszakban rendkívül hatékonyan állítja meg a perzselő napsugarakat a nyílászárón kívül, télen pedig egy plusz hőszigetelő réteget képezve tartja bent a meleget otthonában. A csukott spaletták ráadásul falként állják útját a kinti zajoknak, így odabent zavartalanul élvezheti otthona csendjét és nyugalmát.

Hagyományos deszka spaletták felszerelését tradicionális megjelenésük miatt elsősorban parasztház jellegű, tornácos épületekre javasoljuk, de egy vidéki, vízparti nyaraló díszeként és egyben védelmezőjeként is tökéletesen megállják helyüket.