Betétes spaletták

spaletta betetesA betétes spaletta eltérő megjelenésével számos olyan épület külső homlokzatán alkalmazható, ahol a hagyományos deszka spaletta tradicionális küllemével nem illeszthető az épület hangulatába. A betétes spaletta szárnya egy keretből áll, amelyben a szárny méretének függvényében egy vagy több tömör, egy oldalán domború mintával ellátott borovi fenyő betét található.

 

 

 

A szárny szélességének és magasságának függvényében függőleges- és vízszintes osztásokkal készítjük el azt. Ennek oka, hogy elkerüljük a fa, nedvesség hatására bekövetkező esetleges méretváltozását, ezért egy betét szélessége nem lehet nagyobb 50cm-nél, magassága pedig nem lehet több 150cm-nél. Ebből adódóan pl. egy 90cm széles ajtószárnyban minimum 4 darab betét található: 2 egymás mellett és 2 egymás alatt.

A betétes spaletta tömör kiviteléből adódóan nagyon hatékonyan állja útját a perzselő napsugaraknak nyáron és védi az otthon melegét télen. A szárnyba többféle kivágott minta készíthető, ezzel engedve utat egy kis napfénynek, ami így egyedi hangulatot varázsol a helység falára.