zsalugater mozgathato02A mozgatható vagy más néven állítható lamellás zsalugáter lamellái bármely szögben beállíthatók a teljesen nyitott és teljesen zárt állapotok között, így a lamellák résein átengedni kívánt napfény és levegő mennyisége tetszőlegesen szabályozható. Ezzel a lehetőséggel könnyedén és egyszerűen alakítható a helység hangulata és fényviszonya a zsalugáter lamellái között átjutó és falakat színező természetes napfénnyel.

A zsalugáter lamelláinak mindegyike egy közös rudazat segítségével mozgatható és rögzíthető a kívánt pozícióban. Teljesen nyitott helyzetüknél ideálisan lehet szellőztetni a helységet a lamellák közötti nagy keresztmetszetű réseken átjutó friss levegővel, a lamellák zárt állapotánál pedig teljes sötétítést lehet elérni. A mozgatható lamellás zsalugáter minden alkatrészének éle, beleértve a lamellákat is a fix lamellás zsalugáterhez hasonlóan finoman kerekített kialakítással készül, hogy a gyárilag vagy utólagosan felvitt festékrétegek hosszú távon is megfelelően, repedés nélkül tapadjanak a felülethez.

 

zsalugater mozgathatoA nyíló kivitelű mozgatható lamellás zsalugáter minden esetben hordozó kerettel és a manapság elterjedt utólagos külső hőszigetelések következtében megnövekedett falkáva mélység miatt általában kiemelő kerettel együtt készül, hogy a zsalugáter szárnyon található lamella mozgató vasalat kellőképp eltávolodjon a nyílászáró üvegfelületétől, megelőzve ezzel annak esetleges sérülését. A kiemelő kereten keresztül lehet a zsalugátert a helyére rögzíteni, valamint ide kerülhetnek a zsalugáterrel egybeépített mobil szúnyoghálók is. Az eltolható kivitelű mozgatható lamellás zsalugáter keret nélkül készül, a szárnyat alul és felül egyaránt megvezetett sínes rendszerben lehet a külső falsík előtt oldalirányban eltolni.

 

A mozgatható lamellás zsalugáter ideális olyan épületek és helységek nyílászáróinak árnyékolására, ahol elvárás a lamellák állíthatósága, mellyel szabályozható a beengedett fény és levegő mennyisége. Felszerelhető például:

 • nagy méretű nyílászárók elé eltolható kivitelben,
 • íves kialakítású nyílászárókra,
 • külső falsíkra kivetés nélküli pántokkal,
 • falkáván belülre kivetőpántokkal,
 • rolós szúnyoghálóval egybeépítve,
 • egy- és két oldalra nyíló, harmonika rendszerű kivitelben.

zsalugater fix03Ahogy a nevében is szerepel, a fix lamellás zsalugáter lamellái nem állíthatók, azok mindegyike egy állandó pozícióban rögzített. Az egyes lamellák közötti keskeny réseken a levegő szabadon áramolhat, dőlésszögük pedig úgy van kialakítva, hogy a hézagokon keresztül közvetlen napfény ne tudjon átjutni. A szűrt, kis mennyiségű áteresztett fény miatt önmagában ezzel a típussal teljes sötétítést nem lehet elérni, de a fix lamellás zsalugáter árnyékolási célra a legoptimálisabb megoldás.

 

 

 

zsalugater fix04A fix lamellás zsalugáter minden alkatrészének éle, beleértve a lamellákat is finoman kerekített kialakítással készül, hogy tapintásuk kellemes legyen és a gyárilag vagy utólagosan felvitt festékrétegek hosszú távon is megfelelően, repedés nélkül tapadjanak a felülethez. A nyíló kivitelű fix lamellás zsalugáter hordozó kerettel és az utólagos külső hőszigetelések miatt megnövekedett falkáva mélység miatt általában kiemelő kerettel készül, mely lehetőséget nyújt a zsalugáter rögzítésére, valamint helyet biztosít a mobil szúnyoghálók számára is. Az eltolható kivitelű fix lamellás zsalugáter keret nélkül készül, a szárnyat alul és felül egyaránt megvezetett sínes rendszerben lehet a külső falsík előtt oldalirányban eltolni.

 

A fix lamellás zsalugáter ideális olyan épületek és helységek nyílászáróinak árnyékolására, ahol a lamellák állíthatóságára nincs szükség. Felszerelhető például:

 • nagy méretű nyílászárók elé eltolható kivitelben,
 • íves kialakítású nyílászárókra,
 • külső falsíkra kivetés nélküli pántokkal,
 • falkáván belülre kivetőpántokkal,
 • rolós szúnyoghálóval egybeépítve,
 • egy- és két oldalra nyíló, harmonika rendszerű kivitelben,
 • csupán díszítő céllal nem nyíló, fixen rögzített kivitelben.